divendres, 6 de febrer del 2015

Participació i transparència, la revolució política

Aquest 2015 serà un any electoral. Eleccions municipals, eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions al Congreso de los Diputados, eleccions al Senat, eleccions al Barça (ho ressalto perquè el Barça és una estructura d'estat, sense cap mena de dubte)...

Un any electoral i de canvis. Canvis en el bipartidisme espanyol, amb la irrupció de PODEMOS, aquest producte de politòlegs i especialistes en màrqueting polític que està quallant i molt a la societat espanyola. Canvis en les relacions Catalunya - Espanya, amb victòria segura del bloc sobiranista a les eleccions del 27S. Canvis en el govern de la ciutat de Barcelona, on de ben segur caldrà fer acords amplis per a una governabilitat que els darrers 4 anys ha estat hipotecada amb el PP.

Un any de revolució política. La revolució a la política Catalana vindrà de la mà del procés cap a la independència que iniciarem a partir del 27S. Però també revolució a la política perquè més enllà dels eixos tradicionals esquerra-dreta, sobiranisme-unionisme, s'afegeix com a eix vertebrador de la nova política l'empoderament de la ciutadania, la proximitat, la participació ciutadana, la transparència. Tots ells valors molt lligats al republicanisme.

Aquest any electoral estarà farcit de promeses, bones intencions, proclames i compromisos. Més enllà de les bones paraules que s'enduu el vent, hi ha els qui tenim en el nostre ADN polític els valors republicans. Els drets i deures de la ciutadania, una ciutadania lliure, igualitària, compromesa, fraternal.

La política municipal és clau. El municipi és l'administració més propera a la ciutdania, la que regula la nostra quotidianetat. És precisament en aquest esglaó de la política on la participació ciutadana és la clau. És en la política municipal on tenim l'oportunitat de tornar a presitigar la política, entesa com la vocació de servei a la comunitat.

A Barcelona s'ha fet bona feina durant molts anys en l'àmbit de la participació. Comptem amb molts espais de participació, consells sectorials, consells de barri, audiències,... ara cal empoderar-los. Cal deixar enrere la política paternalista per aplicar mesures de codecisió, espais de corresponsabilitat. Hem de passar de la ciutat per les persones al govern amb la ciutadania. I això només ho aconseguirem amb polítics compromesos, que tinguin per bandera la transparència, l'ètica, la vocació de servei. Governs formats per persones preparades, disposades a arremangar-se, a treballar de valent per la comunitat, a predicar amb l'exemple.

Tan sols amb uns municipis governats des del compromís ètic, des de la vocació de servei, des del coneixement, des de la defensa dels drets i deures de la ciutadania, amb transparència i rigor, amb la complicitat de la ciutadania,... tan sols així serem capaços de construir un nou país, una nova República Catalana.

1 comentari:

  1. ... eleccions al Barça (ho ressalto perquè el Barça és una estructura d'estat, sense cap mena de dubte)... boníssim ;)

    ResponElimina