dimarts, 20 de novembre del 2012

#STOPdesnonaments un motiu més per la #independènciaJA


La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Observatori DESC promouen una ILP per tal de regular la dació en pagament, amb efectes retroactius i la moratòria immediata dels desallotjaments, així com la reconversió de les hipoteques en lloguers socials. Aquesta també és la via, i ERC i els independentistes de l’Ajuntament de Barcelona els hi donem suport.

En el darrer cicle econòmic, el vertiginós augment del preu de l’habitatge, l’escàs mercat de lloguer, uns tipus d’interès a mínims històrics, una normativa molt laxa vers la responsabilitat dels bancs i caixes davant les condicions oferides per a crèdits i hipoteques, així com una deficient supervisió per part del Banc d’Espanya, han facilitat desenes de milers de famílies a hipotecar-se, fent perdre la noció del que això significava, el que en molts casos ha significat dificultats màximes per poder fer front a la despesa mensual derivada de l’accés a l’habitatge. Tenir un sostre familiar ha suposat, en molts casos, un compromís molt elevat dels ingressos familiars dedicats al seu pagament, en alguns casos, fins a la jubilació del deutor.

Però les circumstàncies existents a l’hora de signar el contracte hipotecari han variat per a la majoria de persones hipotecades, particularment aquelles que es van hipotecar a partir del 2006, quan els tipus d’interès eren més baixos i els preus de l’habitatge arribaren al seu màxim. L’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera i econòmica han deixat a Catalunya un 20% de població en atur i la impossibilitat de fer front al deute hipotecari està sent una realitat cada cop major i una de les noves causes d’exclusió social.

L’execució hipotecària per impagament del crèdit hipotecari provoca la pèrdua de l’habitatge familiar per a milers de famílies cada any. En aquest procediment l’habitatge és subhastat, i el Reial Decret 8/2011 d’1 de juliol estableix que, en cas de no presentar-se postors, el creditor pot adjudicar-se l’habitatge pel 60% del valor de la nova taxació. El banc no només es queda amb l’habitatge per un preu molt menor pel qual es va signar la hipoteca, sinó que a més el deute segueix viu descomptant-li el valor del bé executat. És a dir, el mateix banc que va taxar a l'alça per atorgar la hipoteca, no assumeix cap risc en aquesta valoració. Les famílies afectades no només s'enfronten, doncs,  a la pèrdua del seu habitatge, sinó també a una situació financera de dificultats sovint irresoluble de per vida: l'entitat bancària pot interposar a una demanda i s'inicia el procés d'execució hipotecària que finalitza amb la subhasta de l'immoble. 

En bona part de les legislacions del nostre entorn com a França, Bèlgica, Alemanya o els països anglosaxons es té en compte la situació de sobreendeutament personal i deute hipotecari de les persones físiques, quan el deutor ho és de bona fe (per causes sobrevingudes) i el bé hipotecat és l’habitatge habitual, de manera contrària en el cas espanyol i català.

Els independentistes de l’Ajuntament de Barcelona, amb en Jordi Portabella al capdavant, vam impulsar la declaració de Barcelona com a ciutat activa i compromesa en la prevenció de desnonaments per dificultats econòmiques, i en defensa del dret a l'habitatge, hem posat sobre la taula la urgència de treballar conjuntament amb totes les administracions per definir i acordar les mesures necessàries per tal d’evitar els desnonaments de les famílies en situació d'insolvència sobrevinguda i involuntària. També hem proposat negociar amb les entitats financeres i amb el govern de l’estat espanyol una fórmula per a la cessió d’ús dels seus immobles situats a Barcelona o a la seva àrea metropolitana, com a habitatges públics per a emergències socials, també els immobles que aniran a parar al «banc dolent», que provenen de les execucions hipotecàries i que amb tota probabilitat acabaran tancats i barrats durant anys fins que el seu preu es recuperi i els venguin.

Cal que govern de l’estat espanyol modifiqui la regulació hipotecària, incloent la figura de la dació en pagament, amb efectes retroactius, de manera que, en els casos de residència habitual, si el banc executa la hipoteca i es queda amb l'habitatge, el deute quedi liquidat, tal com succeeix en altres països de la Unió Europea, i mentre no es concreta aquesta modificació cal suspendre cautelarment els desnonaments. Els pedaços que està fent Mariano Rajoy i el Consejo de Ministros aquests dies no estan servint per res, i no són la solució al problema social que estem patint.

1 comentari:

  1. Enhorabona pel blog. La Llei actual és injusta i abusiva. Aviam si algú ho esmena aviat i retroactivament! JR

    ResponElimina