dimarts, 16 d’octubre del 2012

El full de ruta d’Artur Mas o «com marejar la perdiu»


Fa pocs dies el President Mas ha explicat quin és el seu full de ruta, què té previst CiU per a la propera legislatura, quins passos vol fer per tal de poder convocar el referèndum sobre la independència de Catalunya. El President Mas ho ha deixat molt clar:

PRIMER. Anar a Madrid a demanar permís per fer un referèndum.
SEGON. Si li diuen que no tenim dret a decidir, proposar modificar el marc legal espanyol per incloure el dret a decidir. Per qui no h entengui, es refereix a reformar la Constitució.
TERCER. Si no aconsegueix prou suports per reformar la Constitució Espanyola, explorarà si la Llei de Consultes catalana és un marc legal suficient com per poder formular la pregunta.
QUART. Si resulta que la Llei de Consultes catalana no és un marc legislatiu suficient, buscar un marc legal superior, com la UE.

No ho ha dit, però és fàcil deduir el CINQUÈ punt: si tampoc trobem aixopluc en la legislació superior, convocar eleccions per demanar una majoria suficient al Parlament per poder convocar el referèndum en contra de la legalitat espanyola.

Per mi, aquesta és una versió 2.0 del tradicional «fer la puta i la Ramoneta» o «marejar la perdiu».

El dia 11 de setembre el poble de Catalunya va dir que ja en té prou. Els resultats de les eleccions del 25 de novembre previsiblement configuraran un parlament clarament sobiranista. I malgrat tot, el President Mas insisteix en un full de ruta lent, condemnat al fracàs abans de començar.

El 25N els catalans i catalanes votarem majoritàriament independència. Sens dubte. Però el 25N Catalunya també decideix el com i el quan, i aquí és un rauen les diferències entre les dues opcions sobiranistes majoritàries. Si ERC treu uns bons resultats el 25N, si ERC esdevé segona força, el parlament i la Generalitat no «marejaran la perdiu» quatre anys més.

Parlem clar: fer el referèndum implicarà un xoc de legitimitats entre la Generalitat i l’Estat, una tensió inevitable. L’estat espanyol no és ni serà mai el Regne Unit. Pensar que es pot aconseguir el permís de Madrid o pretendre modificar la Constitució és una burla al poble català. Després de les eleccions cal conformar un govern sobiranista que organitzi i convoqui el referèndum. Serà després de la consulta, amb els resultats a la mà, que caldrà veure com es gestiona el resultat, quins passos cal fer, per donar compliment a la voluntat del poble català, sigui quina sigui.

Entre la via lenta i perniciosa de CiU de Mas i Duran, i la via decidida i segura d’ERC, jo ho tinc clar #JoERC.

1 comentari:

  1. Jo ho tinc igual de clar, perquè tens tota la raó respecte d'en Mas. El problema però és que ERC no passarem de 4a.força en aquestes eleccions.

    ResponElimina