dijous, 22 de març del 2012

El cinisme de prohibir

Qui governa la capital de Catalunya? CiU i PP han tornat a pactar per modificar altra vegada l’ordenança per la convivencia a l’espai públic de Barcelona (després de prohibir el nudisme, el seminudisme i beure al carrer) per prohibir la prostitució al carrer.

Actualment la prostitució al carrer ja compta amb certs límits, i els cossos de seguretat intervenen donant un avís previ tant a qui exerceix la prostitució com a qui en sol·licita els serveis. En la reiteració es produeix la sanció. La proposta de CiU i PP és la prohibició, insisteixo només al carrer, i la multa directa.

L’Alcalde Trias afirmava que la prostitució és l’esclavatge del segle XXI, i que per això procedien a canviar l’ordenança. Senyor Trias, l’esclavatge del segle XXI és la prostitució al carrer i no la prostitució als prostíbuls? Estic d’acord que la prostitució és una forma d’esclavatge, però aleshores hem d’actuar contra els qui esclavitzen, i no contra els esclaus! Perquè no prohibeixen els anuncis de contactes que publiquen alguns diaris filoconvergents? Perquè veuen amb bons ulls que hi hagi prostíbuls? Quins interessos tenen?

La prostitució, segons la legislació vigent, no és un delicte. Com demostra l’experiència a tot el món, les mesures policials no acaben amb la pràctica de la prostitució ni amb la demanda, sinó que les amaga i les trasllada a zones menys visibles, creant espais d’impunitat per a les xarxes delictives. Totes les experiències de prohibició total han fracassat, i tothom apunta que cal trobar espais i propostes basades en la complexitat del fenomen. Expulsar del carrer certes actituds les aïlla dels serveis socials i impossibilita oferir mesures alternatives a l’exercici de la prostitució.

Si als senyors del PP els molesta tant la prostitució, perquè no la prohibeixen ara que governen l’estat espanyol? Perquè el Sr. Alberto Fernández Díaz no li comenta al seu germà que exerceixi de Ministre d’Interior i en promogui la prohibició? Perquè proposen a Barcelona allò que el seu partit polític no ha dut a terme a Madrid, on fa tants anys que governen?

No vull ni comparteixo la voluntat d’alguns de transformar Barcelona en la ciutat de les prohibicions.  Tampoc m’apunto al prohibit prohibir, però tinc clar que els problemes que puguin anar vinculats a l’exercici de la prostitució no els solucionarem tancant les persones que l’exerceixen en prostíbuls, on no accedeixen els serveis socials, on queden fora de l’abast de l’administració.
Els independentistes a l’Ajuntament de Barcelona sempre hem defensat la voluntat de l’ordenança per regular unes normes bàsiques de convivència, per treballar per la cohesió social, pel bon veïnatge. Ens neguem a pervertir l’ordenança per convertir-la en una eina de repressió de les llibertats, en una eina merament sancionadora.

1 comentari:

  1. El debat és un altre. Com esntracte el tema de la prostitució? Quina sortida es dona a lea prostitutes? Com es penalitza l' usuari?

    ResponElimina