divendres, 28 de maig del 2021

Sobre indults i independència

Els propers dies el gobierno ha de prendre una decisió sobre els indults dels presos i preses polítiques. Crec que tothom està d'acord que aquests indults no representen un punt i final a la repressió de l'Estat sobre l'independentisme, atès que no resol la situació de l'exili ni dels milers de represaliats que actualment es troben en algun procés judicial. Ara bé, poden suposar un primer pas cap a la reparació d'una estratègia del deep state per ofegar l'independentisme (descabezar que va dir la Soraya Santamaría).

Dit això, crec que a l'Estat Espanyol no estan entenent l'abast de les conseqüències del moviment independentista català. Espanya es troba en un encreuament: hi ha un camí cap a la superació del règim del 78, cap a l'aprofundiment i la radicalitat democràtica, cap a una segona transició, per fer saltar tot el deep state, per apartar l'establishment del atado y bien atado, i per esdevenir un país homologable a l'Europa del segle XXI. L'altre camí és el de status quo, el de creure's la mentida de la separació de poders, el del centralisme madrileny en detriment de tota la resta, el de la monarquia, l'exèrcit, l'església i la tribuna del Bernabeu. Espanya ha de decidir si supera les amenaces dels poders fàctics i s'encamina cap a la reformulació de l'Estat, si indulta com a primer pas cap a l'amnistia, si dona la veu a la ciutadania (també per l'autodeterminació), si camina cap a una república española, o bé si s'enquista el Reino de España

Pedro Sánchez se sotmetrà a l'establisment (IBEX, Aznar, González, exèrcit, casa reial, Conferencia Episcopal,...) o farà una proposta de reforma profunda de l'Estat? Si no està disposat a la reforma, al progressisme, el PSOE deixarà de ser una eina útil pels espanyols, i ja poden anar plegant veles i deixar pas a un cicle de governs del PP + VOX. En canvi, si està disposat a enterrar les rèmores de la dictadura, a enderrocar el règim del 78, pot ser que engresqui una bona part de l'electorat espanyol, que habitualment no se sent interpel·lat davant d'opcions polítiques que no tenen cap intenció de respondre als seus anhels, també republicans.

Només serà possible parlar d'amnistia i d'autodeterminació si Pedro Sánchez està disposat a iniciar una segona transició de l'Estat Espanyol. Altrament, la taula de diàleg només ens haurà de servir per carregar-nos de raons davant la comunitat internacional, per fer caure les caretes del règim del 78 davant la comunitat internacional, i per fer entendre que només la via unilateral pot resoldre els anhels de la població a Catalunya.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada