divendres, 1 de febrer del 2013

Espanya no paga, com sempre


Fa pocs dies sortia a la llum que el Govern espanyol es nega a pagar al MACBA els 1,6 milions d’euros compromesos en els pressupostos generals de l’Estat de l’any 2012. Uns diners que ja haurien d’haver estat liquidats en l’exercici del 2102! Segons va informar la Secretaria d’Estat de Cultura, el Ministerio de Hacienda s’ha negat a realitzar aquest pagament perquè la Generalitat de Catalunya ha incomplert l’objectiu de dèficit públic fixat per al 2012.

Altra vegada observem perplexos com l’estat espanyol incompleix amb els catalans i les catalanes.
Es tracta d’una represàlia política inacceptable i incongruent que castiga un sector, el de la cultura, ja prou perjudicat pel govern espanyol, com en el cas de l’augment de l’IVA del 8 al 21%. Una represàlia emmarcada en un context global d’incompliments de l’estat amb Catalunya, ja que de cada 100 euros pressupostats per l’Estat a Catalunya el 2011 tan sols se'n van executar 35 (quan la mitjana estatal és de 61€).

Però és que aquesta notícia ve acompanyada de l’anunci que els pressupostos generals de l’Estat per al 2013 han eliminat completament l’aportació en concepte de despeses de capitalitat cultural de Barcelona! L’estat continua incomplint amb el règim financer especial recollit a la Carta Municipal, més si tenim en compte que aquesta partida ja es va reduir un 62% l’any passat, en passar de 9,5 milions d’euros el 2011 a només 3,6M€ el 2012. És una minsa quantitat que, tot i així, l’Estat tampoc no ha abonat completament, tan sols va aportar 1M€.

D’altra banda, l’aportació conjunta als equipaments culturals de Barcelona (el Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música, el MNAC, el MACBA, el Teatre Lliure, la Fundació Tàpies i la Fundació Miró) que l’Estat ha pressupostat via transferència directa per al 2013 és de poc més d’11 milions d’euros. En canvi, la Biblioteca Nacional a Madrid rebrà 31,2M€, el Museo del Prado 38,4M€ i el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia 33,7M€.

El MACBA en surt doblement perjudicat: 
perd el 100% de l’aportació que rebia via conveni de despeses de capitalitat cultural (450.000€ el 2011) i un 37% de la transferència directa que rebia de l’Estat (es passa dels 1,6 milions pressupostats el 2012 que el govern espanyol no vol pagar a 1 milió d’euros el 2013, que ja veurem si pagarà). 

La motivació de la creació dels consorcis culturals va ser la de garantir la implicació de totes les institucions en el finançament i el futur dels equipaments de gran rellevància. No té cap sentit que l’Estat pugui participar en la presa de decisions d’aquests organismes quan el seu compromís ha minvat de manera tan considerable. No té cap sentit que l’estat espanyol tingui una cadira als consells d’administració dels consorcis i fundacions culturals de Catalunya.

1 comentari: