dilluns, 28 de gener del 2013

Que l'estat compleixi amb Barcelona!


El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona de juliol de 1997 va aprovar per unanimitat l’avantprojecte de llei especial de Barcelona, que el 30 de desembre de 1998 es va concretar en la Llei 22/1998, de la Carta Municipal de Barcelona. Posteriorment el Congreso de los Diputados va aprovar la Llei 1/2006, de 13 de març, per la qual es regula el Règim especial del municipi de Barcelona, va esdevenir l’aixopluc estatal de la Carta Municipal.
La Carta Municipal de Barcelona determina les competències especials de l’Ajuntament de Barcelona i el seu Règim financer especial.
Malgrat fa 7 anys de l’aprovació definitiva d’aquesta llei, encara ara no es dóna compliment a allò que estableix la Carta Municipal. Ve a ser el mateix conte que amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. L’estat espanyol incompleix reiteradament la llei.

L’Ajuntament de Barcelona ha declarat en incomptables ocasions la necessitat de donar compliment a la Carta Municipal. Aquests 7 anys han estat plens de peticions, demandes, precs per tal de donar compliment a la llei, però l’estat mai s’ha mostrat disposat a atorgar a l’Ajuntament de Barcelona el rol que estableix la Carta Municipal pel que fa al govern de les infraestructures (tren, port, aeroport), ni a desenvolupar el règim financer especial de Barcelona (com la participació de Barcelona en els tributs de l’estat).

Des del consistori hem lamentat la manca d'impuls i lideratge per a desenvolupar alguns dels temes fonamentals de la Carta Municipal de Barcelona en el seu tram estatal: la justícia de proximitat, el règim financer especial, la participació de l'Ajuntament de Barcelona en la gestió de les infraestructures estratègiques per la ciutat. Hem denunciat l’incompliment sistemàtic del govern de l’estat amb el règim financer especial de Barcelona, hem demanat constituir una comissió paritària formada per l’Ajuntament de Barcelona i AENA per tal de participar directament tant en la definició de la gestió de l’aeroport, com del proper model aeroportuari i convertir l’Aeroport de Barcelona en un aeroport intercontinental de referència; hem demanat que es doni compliment a l’Estatut d’Autonomia i la Carta Municipal de Barcelona pel que fa a la referència a la participació de les institucions catalanes en la gestió d’infraestructures i serveis i béns de domini públic; hem demanat emprendre mesures legals quan des de l’estat s’han infringit articles (com el 69) de la Carta Municipal de Barcelona per part del Decret - Llei 8/2010, de 20 de maig, en el seu article 14.2 (que prohibia endeutar-se als municipis l’any 2011 i que finalment el Govern central va rectificar); hem instat el Govern municipal a complir els acords de Plenari de cara a defensar davant les administracions competents el finançament especial que té reconegut i encara no desenvolupat la ciutat de Barcelona...

L’acord dels independentistes amb el govern municipal per a l’aprovació del PAM incorporava un punt en referència a la Carta Municipal:
«Exercir el conjunt de competències que la Carta Municipal de Barcelona atorga a l’Ajuntament de Barcelona, en especial allò que fa referència a la gestió de les infraestructures: port, aeroport i serveis ferroviaris (Rodalies i AVE)».

Els independentistes de l’Ajuntament de Barcelona, amb en Jordi Portabella al capdavant, volem que l’Ajuntament de Barcelona exerceixi el conjunt de competències que la Carta Municipal de Barcelona li atorga, en especial allò que fa referència a la gestió de les infraestructures, organització i règim financer.

Exigim a totes les administracions respecte a la Llei i a les competències que la Carta Municipal atribueix a Barcelona, així com el compliment íntegre de les Lleis 1/2006, de 13 de març, i 22/1998, de 30 de desembre. I ens comprometem a actuar amb tots els mitjans disponibles front a qualsevol legislació que pretengui laminar les competències que ens són pròpies.

Cal que fem una proposta d’orgull de ciutat, de capital, que no deixa que li prenguin el número. Tenim uns drets i uns deures que volem exercir. La llei ens atorga capacitat d’autogovernança, i no pretenem renunciar-hi. L’Ajuntament de Barcelona ha de fer un pas ferm, exigir respecte a la seva especificitat com a gran ciutat, com a capital de Catalunya i fer valdre els seus drets i obligacions.

Barcelona vol i pot governar les seves infraestructures, Barcelona vol i pot decidir com s’organitza. Barcelona vol i pot desenvolupar el seu règim financer especial

1 comentari:

  1. Que l’estat espanyol incompleixi reiteradament la llei i no passi res fa emprenyar. No sé pas com acabarà tot plegat però està clar que així aquest país no pot anar endavant. Gràcies pel blog.

    ResponElimina