diumenge, 22 de gener del 2012

Qui s'ha d'estrènyer el cinturó?


Aquest dies estem assistint a les mesures intervencionistes del govern de l'estat sobre els governs locals i les autonomies. El nou govern del PP, amb Mariano Rajoy al capdavant,  ha emprès el camí per abolir l'autonomia local per decidir sobre els seus ingressos (IBI), ha apujat l'IRPF (incrementant l'espoli fiscal català en 1.200 milions d'€, fins als 17.700 milions d'€ anuals), i pretén segrestar els comptes de les autonomies per tal de "garantir que compleixin amb els criteris d'austeritat” definits des de la Moncloa.

Aquestes mesures semblen assenyalar els ajuntaments i les autonomies com els principals responsables del deute de l’estat, però les coses no són així.

Del deute total de les administracions públiques en el conjunt de l’estat l’any 2010 (639.000 M€): el 76,4% correspon a l’administració central (488.000 M€), el 18,1% correspon a les comunitats autònomes (115.500 M€) i el 5,5% correspon als ajuntaments (35.500 M€). Cal assenyalar que d’aquests 35.500 M€, el 22% (6.500 M€) corresponen a Madrid, i el 4% (1.200 M€) a Barcelona.

Si el govern de l’estat és el responsable de prop del 80% del dèficit públic, no ha de ser precisament el govern de l’estat qui s’ha d’estrènyer el cinturó? Què està fent el govern de l’estat per estalviar?

1. Mantenir els ministeris sense competències, com el de cultura i el de sanitat.

2. Disposar d’un pressupost de defensa de més de 16.000 M€.

3. Tot i que Espanya és el país del món amb més quilòmetres de vies d’AVE després de la Xina (el 15% dels AVE de tot el món estan a Espanya), gastar més de 21.000 M€ en construcció de noves vies d’AVE, com les de Boadilla-Granada, Vairante de Pajares, Navalmoral-Càceres-Badajoz, Hellín-Cierza, Sevilla-Antequera o Sevilla-Càdiz... Hem de suposar que totes elles són d’extrema necessitat i que no es preveuen deficitàries?

4. Gastar 6 M€ en la residència de l’ambaixador al Marroc, 50.000€ en la piscina de l’ambaixada d’Aràbia Saudita, 400.000€ en restaurar el pati de l’ambaixada del Vaticà, 80.000 € en el manteniment de fotocopiadores a l’ambaixada de Brussel·les, 120.000 € en mantenir els jardins de les ambaixades a Dublin, Lisboa, Berna i Riad, 58.000 € en una vaixella de diari i una de gala pel Ministeri d’Afers Exteriors...


Sr. Rajoy: qui s’ha d’estrènyer el cinturó i evitar despeses sumptuoses i inútils és l’administració central. Deixi de malgastar els diners públics, deixi treballar als governs locals que, majoritàriament, fan bé la seva feina i aboni el deute que té amb els governs autonòmics.


Des de l’Ajuntament de Barcelona, els independentistes reclamem que es respecti l’autonomia financera de Barcelona, mostrem el nostre rebuig al decret-llei dictat per l’estat espanyol que apuja l’IBI als barcelonins fins a un 10%, i exigim al govern municipal que lideri el camí cap al concert econòmic per posar punt i final a l’espoli fiscal, i cap a l’assoliment de la llibertat nacional.

1 comentari:

  1. Cal donar molta PUBLICITAT al teu blog. Posa els pèls de punta.
    Caldrà fer llaurar dret a CiU altrement no sé pas on anirem a parar.

    ResponElimina