diumenge, 15 de gener del 2012

L'apujada de l'IBI i el doble missatge de CiU

Aquests dies estem vivint l'enèsima vulneració de l'autonomia municipal per part del govern central, l'enèsima contradicció en les actuacions de CiU i, com no podria ser d'altra manera, hi torna a haver un greuge comparatiu per Barcelona respecte Madrid. 

M'explico:
Durant la negociació i pacte de CiU amb el PP pels pressupostos de l'ajuntament de Barcelona, el PP va reivindiciar i predicar als quatre vents que no es podien apujar els impostos municipals: “és imprescindible anul·lar la pujada del 3% de l’IBI, ja que no pot continuar l’asfíxia fiscal del ciutadà. Només donarem suport a l’aprovació inicial de les ordenances si el Govern Municipal accepta avui la congelació d’aquest impost, l’anul·lació de la pujada anunciada" deien els regidors del PPUna setmana més tard, el govern central del PP aprovava unilateralment una pujada del 10% de l'IBI a tots els ajuntaments de l'Estat. el 10%!! 

Barcelona té un grau d'autonomia important que li ve donada per la Carta Municipal de l'Ajuntament de Barcelona, i l'Alcalde Trias no ha sortit a defensar aquesta autonomia municipal que ha estat vilipendiada per decret des de la Moncloa.

I què ha fet CiU davant aquesta decisió de Mariano Rajoy? Al mateix moment en que el President Mas acceptava que Rajoy controli les finances de la Generalitat, la Tinent d'Alcalde d'Economia de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, deia en roda de premsa que l'increment de l'IBI era intolerable i que buscarien formes per esmorteir-lo, i Duran i Lleida votava a favor d'aquesta mesura al Congreso de los Diputados (i també de l'increment de l'IRPF a Catalunya fins al mateix nivell que Suècia)...  i els mitjans no diuen res. Aquest és el canvi que CiU proposa per Barcelona? Submissió als dictats del PP des de Madrid?

I el greuge comparatiu? Molt senzill... l'increment de l'IBI depèn de l'any en què es va fer la revisió cadastral. Com que Madrid va revisar el cadastre un parell d'anys més tard que Barcelona, l'increment de l'IBI que patiran ara serà menor. 

El pacte de CiU amb el PP a Barcelona ens sortirà car als Barcelonins. Ens apugen els impostos, ens redueixen els serveis (com el transport públic), pugen els preus públics (del transport, dels centres cívics, dels centres esportius,...), es redueix la inversió per ajudar les empreses a crear llocs de treball, es redueix la inversió per a la internacionalització de les nostres empreses, es redueixen les ajudes als aturats,... mentre el PP a Madrid fa just el contrari.

Talment sembla que al PP ja li va bé perjudicar Barcelona per tal d'afavorir Madrid, i em sembla realment preocupant que CiU li jugui el joc. 

Mentre, els independentistes de l'Ajuntament de Barcelona no volem acatar aquest increment de l'IBI, i al Consell Plenari de finals de gener proposarem plantar-nos davant Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada